Filmen ” Har børnene det godt nok” er gået viralt. 366.000 klik

Har de det godt nok – børnene?

Pædagoger løfter hver eneste dag en kæmpestor opgave, når vi arbejder med børns følelser og med at gøre dem trygge ❤️ Men samfundsmæssigt er der bekymrende lidt fokus på, hvor vigtigt det arbejde faktisk er, mener forsker Thomas Gitz-Johansen. Han har fulgt hverdagen på en vuggestue gennem et år.? Se den spændende video fra Børn&Unge. Og læs mere om forskningen her: https://bit.ly/2z9cSfx

Slået op af BUPL i Onsdag den 14. november 2018

“Fortæl for Livet” i Vester vov vov

Filmen “ The Square “ blev testet før min film “ Fortæl for Livet “ blev lagt på i biografen Vester vov vov og vist for en prop fuld sal her til eftermiddag… dejlig fornemmelse.
Hvor “The Square “ er en uafrystelig dramatisk film, så er Fortæl for Livet en dokumentar film som lever min i kraft af det nære portræt, af fire skønne gamle mennesker der har fundet hinanden og fjernet sig fra ensomheden, i en fortællegruppe.
Jeg måtte tage mig sammen, da jeg skulle introducere filmen med en mikrofon og det hele… og blev alligevel helt revet med og rørt af at se filmen på det store lærred – projektet er færdigt og filmen lever og bliver vist på DK4 i øjeblikket.
Herlig eftermiddag og godt at se mine hovedpersoner igen, de har virkelig fortjent den røde løber….

Provinsens kulturpaladser


Det er ikke så tit jeg tager udgangspunkt i egne oplevelser i mine historier – slet ikke til Orientering på P1. Men her dagen før kommunalvalget er jeg taget tilbage til Vesthimmerlands kommune – til  Aars, for at undersøge noget der undrede mig, da vi med vores band – BandDylan var på en lille turne i Nordjylland. De små byer vi besøgte havde så skønne og store koncerthuse. Hvordan kan det lade sig gøre? Vi fik den fineste behandling, af hvad der viste sig  bl.a at være frivillige.
Jeg har interviewet borgmesteren Knud Kristensen og DF´s Brian Kristensen i kommunen. Det viste sig at de to politikere, selv havde stået på scenen til Revyernes revy for 14 dage siden, et par uger efter BandDylan. Den pænt store sal med 420 siddepladser var totalt udsolgt og publikum skulle efter hvad de de to herre selv fortæller, havde være vildt begejstrede med revyen.
Her spillede de to politikere henholdsvis en bonderøv, der havde indrykkede en kontakt annonce og borgmesteren en thaimassagekunde, der samtidig med massage og skulle forsøge at forklare, hvordan hans entreprenørfirma havde fået alle de opgaver for hans egen kommune, uden det havde været sendt i udbud…
Da vi spillede der, var der omkring 50 betalende…
Jeg kan godt røbe så meget at vinklen til historie ligger i det med de frivillige.

Derfor tog jeg også til Skanderborg og talte med Jørgen Gaarde og leder af kulturhuset der, som er en kæmpe succes. Her har de 200 frivillige der får det hele til at løbe rundt og kommune slipper stort set uden driftsomkostninger.
På P1 i eftermiddag kl 16.10 – 18

Min TV dokumentar ” Fortæl for livet” bliver vist på DK4 og i biografen

Flere måneders inspirerende og kreativt arbejde er færdigt og min 42 minutter lange dokumentarfilm ” Fortæl for Livet”  kan ses:

DK 4 : Lørdag den 4. November kl. 17.30, Søndag d. 12 november kl. 22.20 og onsdag d 15 nov kl 18.15

Vises ved et arrangement i biografen Vester Vov Vov Mandag d. 11 december kl. 16.00 ( ring til mig 26123189 hvis du vil med)

Det har været et herligt arbejde. Historien handler om hvordan fem gamle mennesker har fundet hinanden gennem en fortællegruppe, hvor de sammen med en psykolog har mødtes 10 gange, og fortalt hinanden vigtige historie fra deres liv. Det betød for Else, Henning, Kirsten N og kirsten T og Otto at de har knyttet sig til hinanden. Efter de officielle møder som Ensomme gamles Værn arrangerede var forbi, blev de ved med at mødes og tog på ture sammen. Nu på tredie år.
Mød det interessante hold, med de mange gribende historier.

Nicola Tesla – mit første værts program på Harddisken P1

Lidt sommerfugle i maven og tekniske udfordringer, da jeg skulle optage radioprogrammet forskudt direkte. Jeg havde professor Joakim Holbøll i studiet til at forklare den serbiske videnskabsmands opfindelser. Dejligt absurd så endte optagelsen med at finde sted i sportens studie, med fodboldtrøjer af Laudrup og co hele vejen rundt, hvilke Joakim syntes var herligt, for hans søn er stor fodboldfan.
Joakim Holbøll havde taget et Tesla apparat som laver blå lydbølger med, og som Tesla mente ville stimulere kroppens nerver når man strøg det langs huden. Joakim Holbøll grinte da jeg spurgte om vi skulle tænde apparatet. ” …måske sætter hele DR byen ud hvis vi gør ”

Tesla er bl.a opfinder af vekselstrømmen, fjernbetjeningen, x – ray, og meget mere. Han dør alene og som en nedbrudt mand, som han selv skriver i de 80 sider han selv har skrevet om sit liv, på et hotelværelse på Manhatten i 1943.
Jeg har set teaterstykket om Tesla, som Tanja Mastilo har skrevet om Nicola Tesla. Den herboende new zealandske skuespiller  Nathan Meister, spiller ham på en herlig blid og indfølende måde.
Serbiske Tanja forklarer at Tesla er national helt i serbien, på linje med H.C. Andersen.
Da jeg spurgte om hun ville være med i Harddisken stejlede hun, og sagde at det kunne hun ikke. Men hun var virkelig god og nærværende.

… endnu et radioprogram er sendt, og videre til det næste, der skal handle om Blockchain, hvis det siger dig noget?

LYT

Vært på Harddisken

I fredags overtog jeg værtsarbejdet på radioprogrammet Harddisken på P1 DR, fra ham der ( sammen med Peter Hesseldahl og Anders Kjærulf ) opfandt radioprogrammet i 1993 Henrik Føhns.  Det var med blandede følelser jeg filmede hans sidste udsendelse. Henrik skal videre – ud og lave podcast for IDA. Han var afklaret og glad, selvom hans program gennem næsten 25 år er blevet lukket, og stofområdet flyttet til Ålborg. Føhns ville ikke med.
De næste to måneder skal jeg så forsøge løfte den svære opgave… Føhns har humor, enorm viden, nærvær og hans stemme ER Harddisken. Hvad gør jeg?
Se film

Mobning, motorcykler og selvtægt

Hovedpersonen Margit bliver interviewet af TV syd
Hovedpersonen Margit bliver interviewet af TV syd

Lyt udsendelsen her: P1 dokumentar

Min radiodokumentar om mobning  – som forsøger at vise hvorfor samarbejdet mellem skole og forældre går i stykker,  er færdig. Redaktørerne skal lytte men jeg tror de er glade – og det er jeg også, for historien er der.
Margit på 12 år er blevet mobbet på det groveste i flere år uden skolen rigtig gør noget der virker. Margits fra Jesper får nok og hører om motorcykelgruppen på Facebook  – MC mod mobning, der tilbyder at komme med en hær af motorcykler og køre barnet en tur, gerne op forbi skolen, for på den måde at gøre opmærksom på at noget er galt her.
Jeg hørte om MC mod mobning fra en kollega Marie Bille som havde skrevet om den til skoleledernes blad Plenum, hvor vinklen var, at ledelsen på en skole i Ølstykke blev udsat for en massiv shitstorm på Facebook og blev kaldt de groveste ting uden at ta til genmæle. Den ene leder var ved at gå ned med stress.
Så min indgang til historien, at de primitive motorcykelbanditter var langt ude. Og jeg ville på bedst mulig vis forsøge at vise hvor tåbelig en ide det er, at tro at det hjælper at sætte et lille barn op som frontfigur for en kortege på 400 larmende motorcykler. Men nu efter jeg har fulgt deres aktioner, er jeg ikke så skråsikker, slet ikke.

Margit og Susanne Eilersen
Margit og Susanne Eilersen

April måned

Første skridt var at kontakte MC mod mobning Susanne Eilersen. Hun virkede måske lidt unuanceret i sit syn på problemet, men virkelig veltalende. Hun ville gerne være med.
Så blev det moderen til Niklas. Niklas var blevet truet med kniv 2 gange, men skolen troede i følge morens version ikke på historien og mente ikke at drengen blev mobbet.  Josefine ville gerne være med. Så blev det skolens tur, men det blev et nej derfra. Jeg kontaktede Hampelandsskolen, og talte længe med ledelsen der og ringede igen og en gang til. Men nej, de ville ikke være med, hvad jeg virkelig ikke kunne forstå, nu havde de jo muligheden for at fortælle deres historie, og deltage i debatten. På det tidspunkt havde jeg virkelig meget sympati, for deres situation, og forklarede dem, at jeg jo på ingen måde ville udstille deres skole, men blot så objektivt som muligt fremlægge deres argumenter. Men nej.

Selve dagen:

Ny vej. Brædstrup ved Horsens, her skulle MC køre for Margit. Jeg tar` af sted ved 8 tiden denne lørdag morgen, med min optager og indstilling til aktionen. Det blev en uforglemmelig dag.
Kl 11.30 var jeg på Bondebjerg vej i Græstrup, langt, rigtig langt ude på landet. På vejen havde jeg allerede passeret flere store grupper af motorcykler, som havde samlet sig tæt på den lille by. Luften vibrerede af action og dybe motorcykellyde.
Mellem de mange der har samlet sig for familiens lille parcelhus, hvoraf en del er fotografer og journalister, finder  jeg frem til Margit. Hun er i en noget stor motorcykeldragt og Margits far Jesper som er helt oppe at køre af nervøsitet.
For 2 måneder havde han ikke motorcykelkørekort. Nu har han taget det og købt en touring, hedder det vist nok, Honda 1000 cc og udtyr til Margit og ham. Han har ansvaret for arrangementet, som jeg nu begynder at få en ide om hvor stort er. 
Brædstrup er lukket af fra kl. 13, og han har skulle skaffe en stor grill til de 500 pølser og kaffe til lige så mange.  
Jesper taler så hurtig at jeg ikke rigtig forstår ham. Han er rasende på skolen og glæder sig til vise byen at noget er galt.
Margit bliver kørt bagpå Susanne Eilersens røde Suzzuki 800 cc, med en hale på over 300 motorcykler efter sig, rundt på landevejene omkring Brædstrup og ind til byen, hvor jeg står da den øredøvende larm lige så langsom bevæger sig ind gennem hovedgaden.
 De er længe om at komme ind og det er et imponerende syn da alle motorcyklerne står parkeret på skrå, på en lang stribe.
 Pølser og kaffe. Hundrede af bikere i motorcykeltøj, med smøger og deres hjælme i hænderne. Der bliver snakket og hygget, og de er ikke spor farlige, tvært imod, søde og imødekommende og mange af dem jeg taler med er selv blevet mobbet.

Røde kinder

Margit har røde kinder. Hun får en på opleveren, senere også en check på 1800 kr overrakt af formanden for MC mod mobning Susanne Eilersen. Men er det godt i forhold til mobningen eller kommer det til at gøre værre?
Anlægget og mikrofonen driller, men Susanne Eilersen hiver den forberedte tale op af baglommen, og nærmest som en sheriff i en cowboyfilm går hun op på en lille høj og råber den ud til de mange MC – venner. Hun er ikke glad for Brædstrup skole hvor mobningen er foregået i årevis, men har fra pålidelig kilde at skolen nu vil ændre sin mobbepolitik. Skolen er her ikke.
Jeg klipper en historien til radioprogrammet Orientering, og beslutter at spørge DR radiodokumentar, om de vil ha et historien foldet helt ud.
Det vil de.

Motorcyklerne fylder hovedgaden i Bræstrup
Motorcyklerne fylder hovedgaden i Bræstrup

8 August – arbejdet på dokumentaren begynder

Jeg mangler den overordnede histories præmis, for hvad skal dokumentaren egentlig handle om? Motoren er der, historien om Margit og måske i sær hendes far Jesper… der har sat det hele i gang og er desperat + byen og motorcyklerne.
 Jeg research`er, men laver det første interview siden april, med formand for skolernes forening Claus Hjortdal, uden at ha en klar præmis ( dødsynd) men han er god og jeg får alligevel et godt interview som jeg er sikker på jeg kan bruge.
Om onsdagen finder jeg, via research på den aktionsplan mod mobning regeringen om lidt skal fremlægge på et pressemøde, min overordnede præmis. Forsker Nina Hein fra DPU har i 2009 undersøgt hvordan forældre til mobbede børn oplever det. I grove træk viser hendes undersøgelse, at skolerne som regel ikke først tror på at det er tale om mobning.
Forældrene bliver desperate og henvender sig i en mere og mere skinger tone. Skolen synes at tænke det er i hjemmet den er gal og kommer så ubevidst til at kategorisere forældrene og familierne som problematiske og det mobbede barn som et produkt af en fejlslagen opdragelse. Så skolen gør ikke noget fordi problemet er uden for skolen. Samarbejdet bryder sammen
Det er i sidste øjeblik jeg finder den præmis, for torsdag skal jeg interview skoleleder på Brædstrup skole Dorthe Ninn og familien.
I bilen på vej gennem det bølgede landskab mod Brædstrup, får jeg hjælp fra redaktørerne om hvordan jeg kan få skoleleder Dorthe Ninn til at tale, men de viser ikke at være noget problem. Tvært imod hun taler i halvanden time. Hun er god og hun taler faktisk om selve sagen, selv om hun på forhånd har understreget at hun ikke vil tale om en familie der ligger ned.
Jeg spørger til præmissen, hvad Dorthe Ninn gør for ikke at komme til at kategorisere forældrene som nogle idioter, når de kommer ned på skolen og råber op? Hun svarer hun bare skal tænke på hvem hun selv er, for hun kommer fra et rabarberkvarter hvor der blev talt lige ud af posen. 
Hun vil ikke samarbejde med MC mod mobning, fordi hun ikke kan fremhæve et enkelt barn. Hun er skoleleder for alle børnene på skolen. Men hvad har de gjort for at stoppe mobningen?
 Alt muligt siger hun. AKT lærer med døgntelefon og møder og møder.

Far Jesper - Margit og Susanne Eilersen
Far Jesper – Margit og Susanne Eilersen

Hjemme hos Margit

Jeg er glad og træt da jeg tager ud til Græstrup, for at tale med familien. Her bliver det interessant. Det viser sig Margits far anonymt er blevet underrettet til kommunen af en på skolen. Nogen er bekymret for pigerne og for farens temperament. Margit`s far Jesper fortæller mig at Margit og hendes lillesøster Maja er blevet fjernet fra deres mor og dennes kæreste. Jesper fik forældremyndigheden i 2010, efter en retssag hvor moderens kæreste blev dømt for vold mod pigerne. I forhold til mobningen har skolen, der er informeret om pigernes opvækst, vel en ekstra forpligtelse til at passe på dem.
 Alt dette kan jeg ikke bruge i min udsendelse, da det vil vælte historien
Midt mens jeg interviewer Jesper Margit`s far, spidser en konflikt til. Margit vil ha sin far til at køre sig ind til byen, men han er midt i et interview. Jesper råber i en høj og hård tone. Jeg er lidt rystet over den direkte reaktion, og stemningen er totalt forandret.
Jesper forklarer sig. Margit har svært ved at respektere de voksne og prøver grænser af. Han er rimelig ærlig, og lige ud af posen.
Jeg ender med at bruge det i udsendelsen mod slutningen , selv om længe har holdt det ude.
Jeg forklarer grundigt hvad der sker og er ikke interesseret i at udstille en af mine hovedpersoner som et monster, men derimod som et menneske med følelser.


 Nu har jeg sat en udsendelse sammen, som jeg synes holder.
Jeg har altså fået sympati med de motorcyklister, selvom meget i mig siger ideen er helt åndssvag, men for Margit og Niklas i Ølstykke har turen hjulpet.
 Og udsendelsen stiller skarpt på et problem.

Efterspil: I Dag nogle timer før min udsendelse skal sendes, finder jeg ud af at Margits far Jesper, har meldt sig ud af MC mod mobning, fordi de topstyrer, siger han. Han ville gerne gøre noget ekstra for den næste dreng de skal køre for, og selv ta` ud og køre drengen en tur, men fik at vide fra MC mod mobning, at det skulle han under ingen omstændighed.
Susanne Eilersen er enig i at man er nød til at topstyre gruppen ellers løber det løbsk, som hun siger. Hun mener tilgengæld at Margits far Jesper er noget uligevægtig, i sin reaktion.

Herligt Folkemøde 2016

L1001437-300x200

Folkemødet på Bornholm skubbede til mit bankskift
Panama papirerne rystede mig og mit forhold til min bank Nordea, som jeg har haft siden jeg blev medlem af pondus klubben som 12 årig eller hvornår det nu var. Banken undersøger nu sig selv, og vil rette op på de skrupelløse forretninger, de for årtier siden har etableret rundt om i verdenen, hvor de hjælper rigmænd med investeringer der sikre dem skatteunddragelse.
Folkemødet var en fest, og jeg fik så sandelig min andel af Svanneke fadøl, men de 3 dage på Bornholm var også meget mere end det.
En debat på demokratiscenen fredag eftermiddag, der handlede om hvordan investeringsfondene kan komme til at investere mere i projekter der sociale og miljømæssigt ansvarlige, og hvordan de kan tvinge pengene over i den rigtige retning. Her havde Lars Pehrson fra Merkurbank nogle interessante betragtninger, og jeg overvejede om det er til den bank jeg skal skifte eller om det nu skal være Fælleskassen.
Nu har jeg aftalt møde i Fælleskassen på tirsdag – og nu skifter jeg
Tak til Demokratiscenen og Folkemødet for det endelig skub

Band Dylan

BandDylan – Kobækstrand

6 mand – måske kun 5 en halv for vores nye keyboardspiller Stefan Borum havde feber og kunne næsten ikke hænge sammen. Her et billede taget før vi spillede på Kobækstrand konference hotel, for en masse freelancejournalister. Thomas Ubbesen var totalt i hopla og fik fortalt Bob Dylans historie, mens vi Bjarne HansenKeld HolseJohn Sund og jeg spillede vores versioner af nogle af de bedste af hans sange. Sveden haglede og målgruppen lige i øjet. Super aften og nat.

Linkedin med en død

– det er absurd, men Torben Paaske har været død i flere år nu, men han lever tilsyneladende videre på nettet. Her har jeg fået en anmodning om at forbinde mig med ham. Han var et herligt menneske og lidt af en nørd. Vi arbejdede sammen på DR i slutningen af 80`erne, hvor jeg på det tidspunkt arbejdede som lydtekniker. Jeg husker hvordan Torben Paaske rensede tonehovederne på de gamle studer A80 båndmaskiner, inden vi skulle mixe. Jeg kunne ikke høre forskel, men jeg gjorde mit ypperste for at lave det bedste mix.

Og nu hvor jeg er ved det: Da jeg stod til freelancejournalisternes generalforsamling, er der en tradition for at de 2 minutters stilhed for de afdøde medlemmer. Navnene bliver læst højt. Pludselig kommer så et navn jeg kender, nemlig Christian Stentoft – som jeg har arbejdet sammen med mange gange, også på DR – i montagegruppen. Christian var en meget fin og følsom mand, som ikke var bange for at vise sine følelser. Lidt hårdt med alle de gamle kolleger der dør.