Radio i blodet

At lave god radio er i mine øjne lidt som at komponere en sang. Det handler om rytme – om dynamik og indhold – og en god melodi.

Der skal være et anslag, som fanger lytteren. Jeg forsøger at byde lytteren indenfor og smide lunser af historien ud – lidt af gangen, og på den måde forsøge at tilbageholde lidt af historien. 

Så man er spændt på noget – eller i hvert fald underholdt.

Alle de historier jeg laver for Orientering på P1 i øjeblikket er jeg altid ude i virkeligheden, på besøg – hvor jeg forsøge at indfange den sigende detalje og de vigtigste vibrationer fra stedet og personen, som jeg gengiver i små korte tekster.

Så kommer kroppen af historien – kernen, som regel den vigtigste interview bid, og derefter en udtoning, måske et slag med halen.

Jeg har så meget erfaring med mediet, at jeg kan har en times interview og reportage på min optager, og på et par timer hurtigt få lavet indslaget. For mens jeg optager, husker jeg hvor de vigtigste bidder ligger, og kan finde dem hurtigt.

Ligesom indslaget tager form i mit hoved, til stor lettelse for mig selv, som nogen gange også undres den glæde jeg kan finde i at lave arbejdet.

EKSEMPLER Radio

De fantastiske 4

ann 2Nej! ikke The Beatles, men fire håndværkere der efter at have være gift med den samme kvinde er blevet venner, og nu arbejder sammen i mand nummer to´s firma.
Ann som kvinden hedder, er flytte til provinsen og har åbnet et værtshus – fundet en ny og yngre mand.
Hun har aldrig været kedelig. Som da hun mødte op hos Jan kun iført pels og champagne.

 

En historie jeg lavede til P1 feature. Hør radioprogrammet

 

 Historie om ensomhed

I en af mine seneste radioproduktioner der handlede om ensomhed, fortalte Lise under mit interview med hende, at hun havde mistet al kontakt til familien og nu sidder uendeligt alene ude Tingbjerg. Hun blev gravid som ung i slutningen af 50`erne og fik barnet, men ægteskab kom alligevel ikke på tale. Det udløste en skam familien og de slog hånden af hende. Hun kunne og ville ikke, som ellers mange unge kvinder gjorde den gang, bortadoptere drengen. Hun lever altså stadig med konsekvenserne af en sent nattetimes udskejelser og et middelalderligt samfund`s  næsten fundamentalistiske indstilling til sex.
Her kan man tale om et vendepunkt, som jeg trak helt frem i historien.
hør indslag

 EKSEMPLER Podcast

Click a story – 10 lydlige historier om kendte danskere

Andersen har skrevet historierne om HC Andersen, Karen Blixen, Christian d. 4.
Jeg har produceret og indtalt sammen med Nina.
Videoen har jeg lavet om Nina`s projekt.

Hvem var Søren Kierkegaard

Sammen med en journalist kollega, arbejder jeg på lydlige fortællinger om 10 kendte danskere. Til at hjælpe os med Kierkegaard har vi være heldige at få hjælp af den fantastiske fortæller Peter Thielst. Jeg tilrettelægger og sætter historien sammen. Resultatet vil blive en lyd del og en tekst del – hvor man med links kan blive klogere ved små videoklip: