Mobning, motorcykler og selvtægt

Hovedpersonen Margit bliver interviewet af TV syd
Hovedpersonen Margit bliver interviewet af TV syd

Lyt udsendelsen her: P1 dokumentar

Min radiodokumentar om mobning  – som forsøger at vise hvorfor samarbejdet mellem skole og forældre går i stykker,  er færdig. Redaktørerne skal lytte men jeg tror de er glade – og det er jeg også, for historien er der.
Margit på 12 år er blevet mobbet på det groveste i flere år uden skolen rigtig gør noget der virker. Margits fra Jesper får nok og hører om motorcykelgruppen på Facebook  – MC mod mobning, der tilbyder at komme med en hær af motorcykler og køre barnet en tur, gerne op forbi skolen, for på den måde at gøre opmærksom på at noget er galt her.
Jeg hørte om MC mod mobning fra en kollega Marie Bille som havde skrevet om den til skoleledernes blad Plenum, hvor vinklen var, at ledelsen på en skole i Ølstykke blev udsat for en massiv shitstorm på Facebook og blev kaldt de groveste ting uden at ta til genmæle. Den ene leder var ved at gå ned med stress.
Så min indgang til historien, at de primitive motorcykelbanditter var langt ude. Og jeg ville på bedst mulig vis forsøge at vise hvor tåbelig en ide det er, at tro at det hjælper at sætte et lille barn op som frontfigur for en kortege på 400 larmende motorcykler. Men nu efter jeg har fulgt deres aktioner, er jeg ikke så skråsikker, slet ikke.

Margit og Susanne Eilersen
Margit og Susanne Eilersen

April måned

Første skridt var at kontakte MC mod mobning Susanne Eilersen. Hun virkede måske lidt unuanceret i sit syn på problemet, men virkelig veltalende. Hun ville gerne være med.
Så blev det moderen til Niklas. Niklas var blevet truet med kniv 2 gange, men skolen troede i følge morens version ikke på historien og mente ikke at drengen blev mobbet.  Josefine ville gerne være med. Så blev det skolens tur, men det blev et nej derfra. Jeg kontaktede Hampelandsskolen, og talte længe med ledelsen der og ringede igen og en gang til. Men nej, de ville ikke være med, hvad jeg virkelig ikke kunne forstå, nu havde de jo muligheden for at fortælle deres historie, og deltage i debatten. På det tidspunkt havde jeg virkelig meget sympati, for deres situation, og forklarede dem, at jeg jo på ingen måde ville udstille deres skole, men blot så objektivt som muligt fremlægge deres argumenter. Men nej.

Selve dagen:

Ny vej. Brædstrup ved Horsens, her skulle MC køre for Margit. Jeg tar` af sted ved 8 tiden denne lørdag morgen, med min optager og indstilling til aktionen. Det blev en uforglemmelig dag.
Kl 11.30 var jeg på Bondebjerg vej i Græstrup, langt, rigtig langt ude på landet. På vejen havde jeg allerede passeret flere store grupper af motorcykler, som havde samlet sig tæt på den lille by. Luften vibrerede af action og dybe motorcykellyde.
Mellem de mange der har samlet sig for familiens lille parcelhus, hvoraf en del er fotografer og journalister, finder  jeg frem til Margit. Hun er i en noget stor motorcykeldragt og Margits far Jesper som er helt oppe at køre af nervøsitet.
For 2 måneder havde han ikke motorcykelkørekort. Nu har han taget det og købt en touring, hedder det vist nok, Honda 1000 cc og udtyr til Margit og ham. Han har ansvaret for arrangementet, som jeg nu begynder at få en ide om hvor stort er. 
Brædstrup er lukket af fra kl. 13, og han har skulle skaffe en stor grill til de 500 pølser og kaffe til lige så mange.  
Jesper taler så hurtig at jeg ikke rigtig forstår ham. Han er rasende på skolen og glæder sig til vise byen at noget er galt.
Margit bliver kørt bagpå Susanne Eilersens røde Suzzuki 800 cc, med en hale på over 300 motorcykler efter sig, rundt på landevejene omkring Brædstrup og ind til byen, hvor jeg står da den øredøvende larm lige så langsom bevæger sig ind gennem hovedgaden.
 De er længe om at komme ind og det er et imponerende syn da alle motorcyklerne står parkeret på skrå, på en lang stribe.
 Pølser og kaffe. Hundrede af bikere i motorcykeltøj, med smøger og deres hjælme i hænderne. Der bliver snakket og hygget, og de er ikke spor farlige, tvært imod, søde og imødekommende og mange af dem jeg taler med er selv blevet mobbet.

Røde kinder

Margit har røde kinder. Hun får en på opleveren, senere også en check på 1800 kr overrakt af formanden for MC mod mobning Susanne Eilersen. Men er det godt i forhold til mobningen eller kommer det til at gøre værre?
Anlægget og mikrofonen driller, men Susanne Eilersen hiver den forberedte tale op af baglommen, og nærmest som en sheriff i en cowboyfilm går hun op på en lille høj og råber den ud til de mange MC – venner. Hun er ikke glad for Brædstrup skole hvor mobningen er foregået i årevis, men har fra pålidelig kilde at skolen nu vil ændre sin mobbepolitik. Skolen er her ikke.
Jeg klipper en historien til radioprogrammet Orientering, og beslutter at spørge DR radiodokumentar, om de vil ha et historien foldet helt ud.
Det vil de.

Motorcyklerne fylder hovedgaden i Bræstrup
Motorcyklerne fylder hovedgaden i Bræstrup

8 August – arbejdet på dokumentaren begynder

Jeg mangler den overordnede histories præmis, for hvad skal dokumentaren egentlig handle om? Motoren er der, historien om Margit og måske i sær hendes far Jesper… der har sat det hele i gang og er desperat + byen og motorcyklerne.
 Jeg research`er, men laver det første interview siden april, med formand for skolernes forening Claus Hjortdal, uden at ha en klar præmis ( dødsynd) men han er god og jeg får alligevel et godt interview som jeg er sikker på jeg kan bruge.
Om onsdagen finder jeg, via research på den aktionsplan mod mobning regeringen om lidt skal fremlægge på et pressemøde, min overordnede præmis. Forsker Nina Hein fra DPU har i 2009 undersøgt hvordan forældre til mobbede børn oplever det. I grove træk viser hendes undersøgelse, at skolerne som regel ikke først tror på at det er tale om mobning.
Forældrene bliver desperate og henvender sig i en mere og mere skinger tone. Skolen synes at tænke det er i hjemmet den er gal og kommer så ubevidst til at kategorisere forældrene og familierne som problematiske og det mobbede barn som et produkt af en fejlslagen opdragelse. Så skolen gør ikke noget fordi problemet er uden for skolen. Samarbejdet bryder sammen
Det er i sidste øjeblik jeg finder den præmis, for torsdag skal jeg interview skoleleder på Brædstrup skole Dorthe Ninn og familien.
I bilen på vej gennem det bølgede landskab mod Brædstrup, får jeg hjælp fra redaktørerne om hvordan jeg kan få skoleleder Dorthe Ninn til at tale, men de viser ikke at være noget problem. Tvært imod hun taler i halvanden time. Hun er god og hun taler faktisk om selve sagen, selv om hun på forhånd har understreget at hun ikke vil tale om en familie der ligger ned.
Jeg spørger til præmissen, hvad Dorthe Ninn gør for ikke at komme til at kategorisere forældrene som nogle idioter, når de kommer ned på skolen og råber op? Hun svarer hun bare skal tænke på hvem hun selv er, for hun kommer fra et rabarberkvarter hvor der blev talt lige ud af posen. 
Hun vil ikke samarbejde med MC mod mobning, fordi hun ikke kan fremhæve et enkelt barn. Hun er skoleleder for alle børnene på skolen. Men hvad har de gjort for at stoppe mobningen?
 Alt muligt siger hun. AKT lærer med døgntelefon og møder og møder.

Far Jesper - Margit og Susanne Eilersen
Far Jesper – Margit og Susanne Eilersen

Hjemme hos Margit

Jeg er glad og træt da jeg tager ud til Græstrup, for at tale med familien. Her bliver det interessant. Det viser sig Margits far anonymt er blevet underrettet til kommunen af en på skolen. Nogen er bekymret for pigerne og for farens temperament. Margit`s far Jesper fortæller mig at Margit og hendes lillesøster Maja er blevet fjernet fra deres mor og dennes kæreste. Jesper fik forældremyndigheden i 2010, efter en retssag hvor moderens kæreste blev dømt for vold mod pigerne. I forhold til mobningen har skolen, der er informeret om pigernes opvækst, vel en ekstra forpligtelse til at passe på dem.
 Alt dette kan jeg ikke bruge i min udsendelse, da det vil vælte historien
Midt mens jeg interviewer Jesper Margit`s far, spidser en konflikt til. Margit vil ha sin far til at køre sig ind til byen, men han er midt i et interview. Jesper råber i en høj og hård tone. Jeg er lidt rystet over den direkte reaktion, og stemningen er totalt forandret.
Jesper forklarer sig. Margit har svært ved at respektere de voksne og prøver grænser af. Han er rimelig ærlig, og lige ud af posen.
Jeg ender med at bruge det i udsendelsen mod slutningen , selv om længe har holdt det ude.
Jeg forklarer grundigt hvad der sker og er ikke interesseret i at udstille en af mine hovedpersoner som et monster, men derimod som et menneske med følelser.


 Nu har jeg sat en udsendelse sammen, som jeg synes holder.
Jeg har altså fået sympati med de motorcyklister, selvom meget i mig siger ideen er helt åndssvag, men for Margit og Niklas i Ølstykke har turen hjulpet.
 Og udsendelsen stiller skarpt på et problem.

Efterspil: I Dag nogle timer før min udsendelse skal sendes, finder jeg ud af at Margits far Jesper, har meldt sig ud af MC mod mobning, fordi de topstyrer, siger han. Han ville gerne gøre noget ekstra for den næste dreng de skal køre for, og selv ta` ud og køre drengen en tur, men fik at vide fra MC mod mobning, at det skulle han under ingen omstændighed.
Susanne Eilersen er enig i at man er nød til at topstyre gruppen ellers løber det løbsk, som hun siger. Hun mener tilgengæld at Margits far Jesper er noget uligevægtig, i sin reaktion.